Zwemvereniging uit de gemeente Heusden voor de Langstraat en 's-Hertogenbosch

Masterzwemmen, voor diegene die een stapje verder wil gaan. lees verder >

Wedstrijdzwemmen voor jong en oud bij AquAmigos. lees verder >

Zin in een uitdaging? Speel waterpolo bij AquAmigos! lees verder >

Veilig in het water met SuperSpetters. lees verder >

Wedstrijdzwemmen

Wedstrijdzwemmen is dé bekendste sport in het water. Wat hardlopen op het land is, is wedstrijdzwemmen in het water. En net als bij hardlopen heb je in het zwemmen ook verschillende disciplines. Zo is er natuurlijk het verschil tussen de slagen, maar ook het verschil tussen lange afstanden en kortere, de sprints.

De bekendste wedstrijdzwemmers van Nederland zijn Ranomi Kromowidjojo en Marleen Veldhuis, die heb je vast weleens op tv gezien. Maar wij hebben onze eigen Laura van Engelen die door aan het stromen is. In het wedstrijdzwemmen heb je 4 verschillende slagen: rugcrawl, borstcrawl, vlinderslag, schoolslag en tot slot is er ook nog een combinatie van deze slagen in de wisselslag. Al deze slagen variëren ook nog eens in afstanden. De kleinste zwemmertjes zwemmen voornamelijk 50 meter (2 banen), terwijl de grotere zwemmers vaak 200 meter nummers zwemmen en soms afstanden tot zelfs 1500 meter.

Wedstrijden
Bij AquAmigos zwemmen we verschillende soorten wedstrijden. Allereerst is er de nationale zwemcompetitie, deze 4 wedstrijden worden door de KNZB (Koninklijke Nederlandse Zwem Bond) georganiseerd. Deze wedstrijden zijn voor de vereniging het allerbelangrijkst. Van iedere leeftijdsgroep tellen in deze wedstrijden zwemmers mee in het resultaat voor de totale vereniging. Hoe harder wij als AquAmigos zwemmen, des te hoger komen we in de competitie.

In het seizoen 2016-2017 zwemmen we in de D1-competitie. De afgelopen seizoenen zijn wij ieder jaar in deze hoogste regionale klasse rond de 6e  plaats geëindigd. De competitie waarin wij samen met BZV (Den Bosch) en De Vennen (Dongen) zwemmen geeft een goed beeld van het niveau van onze vereniging.

Minioren en Swimkick wedstrijden
De Minioren en Swimkick wedstrijden zijn jeugdwedstrijden voor zwemmertjes van 6 tot en met 13 jaar. Tijdens de Minioren leeftijd moet vooral de technische basis gelegd worden. Aan het eind van de Minioren leeftijd moet de zwemmer/ster de basistechniek van de vier zwemslagen beheersen, evenals die van de starts en keerpunten. Bovendien moet het kind met alle trainingsvormen kennis gemaakt hebben.
Gedurende deze periode van 3-4 jaar wordt het kind vertrouwd gemaakt met wedstrijdzwemmen door middel van de 5 Minioren jaargang wedstrijden waarbij de beste 18 zwemmertjes per leeftijd zich dan kwalificeren voor de Brabantse Minioren finales. Ook tijdens deze wedstrijden staat het ‘leeraspect’ centraal en worden onze zwemmertjes tijdens deze wedstrijden goed door trainers begeleid. Het eerste jaar dat kinderen wedstrijdzwemmen, nemen ze deel aan het Swinkickprogramma dat met de halve afstanden werkt en andere regels kent. Terugkoppeling naar het geleerde in de training is absolute noodzaak. De kinderen zwemmen per leeftijd tegen elkaar met steeds wisselende verenigingen in op snelheid ingedeelde series tijdens de voorrondes.

Limietwedstrijden
Er zijn echter ook wedstrijden waarin het niet om het belang van de vereniging gaat, maar om je eigen belang. Deze wedstrijden noemen we limietwedstrijden. In deze wedstrijden zwem je in tegenstelling tot de competitiewedstrijden, meestal afstanden en zwemslagen die jou liggen. Je mag deze in overleg met de trainers bepalen of de trainers delen jou in waar je het beste in bent.
Deze wedstrijden zijn vooral bedoeld om je persoonlijke records te verbeteren of om ‘limieten’ te behalen. Dit zijn tijden die je minimaal moet zwemmen om voor Brabantse of Nederlandse kampioenschappen te worden ingeschreven.
Op deze kampioenschappen kun je ook medailles winnen. Wordt jij de beste van Brabant, of misschien zelfs wel van Nederland? AquAmigos behaalt jaarlijks meerdere medailles op Brabantse kampioenschappen en bij de Minioren finales. Misschien ben jij wel die kampioen waar wij op zitten te wachten…
Bij AquAmigos hebben wij dusdanig professionele mensen aan het bad lopen, die talenten kunnen ontdekken en belangrijker, laten ontwikkelen.

Wedstrijdkalender
In de maanden september tot en met april nemen wij deel aan heel wat wedstrijden, behalve de verschillende Brabantse kampioenschappen. Wij organiseren er minimaal 5 thuis in Die Heygrave. Hiervoor is een heel team van vrijwilligers actief, als tijdwaarnemer, wedstrijdbegeleider en andere helpers. Hiervoor wordt vooral een beroep gedaan op de ouders van onze zwemmertjes om hierbij te helpen. De wedstrijdkalender wordt ieder jaar aan het begin van het seizoen samengesteld.

Contact
Wilt u meer informatie, neem gerust contact op met de commissie hier via het contactformulier.