Zwemvereniging uit de gemeente Heusden voor de Langstraat en 's-Hertogenbosch

Zwemles met Superspetters!
lees verder >

Online shoppen via aquamigos.nl en steun de vereniging! lees verder >

Masterzwemmen, voor diegene die een stapje verder wil gaan. lees verder >

Wedstrijdzwemmen voor jong en oud bij AquAmigos. lees verder >

Zin in een uitdaging? Speel waterpolo bij AquAmigos! lees verder >

Wedstrijdzwemmen

Wedstrijdzwemmen is dé bekendste sport in het water. Wat hardlopen op het land is, is wedstrijdzwemmen in het water. En net als bij hardlopen heb je in het zwemmen ook verschillende disciplines. Zo is er natuurlijk het verschil tussen de slagen, maar ook het verschil tussen lange afstanden en kortere, de sprints.

De bekendste wedstrijdzwemmers van Nederland zijn Ranomi Kromowidjojo en Ferry Weertman, die heb je vast weleens op tv gezien. Maar wij hebben onze eigen Laura van Engelen die ieder jaar wel een paar Nederlandse titels binnenhaalt in haar leeftijdscategorie en ook deelneemt aan Europese jeugdkampioenschappen. In het wedstrijdzwemmen heb je 4 verschillende slagen: rugcrawl, borstcrawl, vlinderslag, schoolslag en tot slot is er ook nog een combinatie van deze slagen in de wisselslag. Al deze slagen variëren ook nog eens in afstanden. De kleinste zwemmertjes zwemmen voornamelijk 50 meter (2 banen), terwijl de grotere zwemmers vaak 200 meter nummers zwemmen en soms afstanden tot zelfs 1500 meter.

 

Zwemcompetitie

Bij AquAmigos zwemmen we verschillende soorten wedstrijden. Allereerst is er de nationale zwemcompetitie, deze 5 wedstrijden worden door de KNZB (Koninklijke Nederlandse Zwem Bond) georganiseerd. Deze wedstrijden zijn voor de vereniging belangrijk. Van iedere leeftijdsgroep tellen in deze wedstrijden zwemmers mee in het resultaat voor de totale vereniging. Hoe harder wij als AquAmigos zwemmen, des te hoger komen we in de competitie.

In het seizoen 2017-2018 zwemmen we in de D2-competitie. Deze wedstrijden zwemmen wij in een poule met WZV Waalwijk, De Treffers uit Rosmalen en De Vennen uit Dongen. Dit seizoen gaan we weer proberen terug te komen in de hoogste regionale klasse en we zwemmen alle wedstrijden in Waalwijk of Vlijmen.

 

Leeftijdscompetities

Verder nemen wij per leeftijdscategorie deel aan 3 leeftijdscompetities waar de individuele prestaties belangrijk zijn. De jongste categorie zijn de Swimkick-Minioren en dit zijn jeugdwedstrijden voor zwemmertjes van 6 tot en met 11 jaar. Bij het Swimkick zwemmen moet vooral de technische basis gelegd worden. Aan het eind van de Swimkick opleiding moet de zwemmer/ster de basistechniek van de vier zwemslagen beheersen, evenals die van de starts en keerpunten. Bovendien moet het kind met alle trainingsvormen kennis gemaakt hebben en stromen ze door naar de Minioren, wat dezelfde leeftijdscategorie is maar dan voor volleerde zwemmertjes. Gedurende deze periode van 3-4 jaar worden kinderen vertrouwd gemaakt met wedstrijdzwemmen door middel van de 3 Swimkick-Minioren jaargang wedstrijden.

Ook is er een Minioren-Junioren cyclus van 3 wedstrijden waarbij de afstanden langer zijn en ook Junioren van 12-16 jaar deelnemen in aparte leeftijdsgroepen Ook tijdens deze wedstrijden staat het ‘leeraspect’ nog centraal en worden onze zwemmertjes tijdens deze wedstrijden goed door trainers begeleid. Voor de minioren zwemmers zijn er jaarlijks de Brabantse Minioren finales. Over alle minioren wedstrijden gerekend kwalificeren de beste 18 zwemmertjes per leeftijd voor deze finales, die een echte happening zijn. Ook hier zwemmen de deelnemers per leeftijd tegen elkaar.

Als derde cyclus zijn er de Junioren-Jeugd-Senioren wedstrijden voor dus de oudere zwemmers. Zwemmers en zwemsters van de junioren leeftijden en ouder zwemmen deze wedstrijden op leeftijd en wanneer je snel genoeg bent kun je een limiet halen voor de Brabantse kampioenschappen of zelfs Nederlandse kampioenschappen. Al deze leeftijdscompetities worden gezwommen met steeds wisselende verenigingen in op snelheid ingedeelde series in verschillende baden in Brabant.

Bij alle wedstrijden die wij zwemmen kun je persoonlijke records verbeteren of zelfs ‘limieten’ behalen. Dit zijn tijden die je minimaal moet zwemmen om voor Brabantse of Nederlandse kampioenschappen te worden ingeschreven. Via de persoonlijke records meten de trainers je vooruitgang in het zwemmen. Een ereplaats behalen in een wedstrijd is ook afhankelijk van je

tegenstander, maar een nieuw persoonlijk record doe je helemaal zelf!! Niet iedereen wordt de beste van Brabant, of misschien zelfs wel van Nederland, ook al behaalt AquAmigos jaarlijks meerdere medailles op Brabantse kampioenschappen en bij de Minioren finales. Maar een nieuw persoonlijk record is even knap en na iedere wedstrijd sturen wij de uitslagen met de records aan onze zwemmers. Bij AquAmigos hebben wij dusdanig professionele mensen aan het bad lopen, die talenten kunnen ontdekken en belangrijker, iedereen plezier geven in het wedstrijdzwemmen.

 

Wedstrijdkalender

In de maanden september tot en met april nemen wij deel aan 15 wedstrijden, behalve de verschillende Brabantse kampioenschappen. Wij organiseren er minimaal 4-5 thuis in Die Heygrave. Hiervoor is een heel team van vrijwilligers actief, als tijdwaarnemer, wedstrijdbegeleider en andere helpers. Hiervoor wordt vooral een beroep gedaan op de ouders van onze zwemmertjes om hierbij te helpen. De wedstrijdkalender wordt ieder jaar aan het begin van het seizoen samengesteld.

Contact
Wilt u meer informatie, neem gerust contact op met de commissie hier via het contactformulier.