Zwemvereniging uit de gemeente Heusden voor de Langstraat en 's-Hertogenbosch

Online shoppen via aquamigos.nl en steun de vereniging! lees verder >

Masterzwemmen, voor diegene die een stapje verder wil gaan. lees verder >

Wedstrijdzwemmen voor jong en oud bij AquAmigos. lees verder >

Zin in een uitdaging? Speel waterpolo bij AquAmigos! lees verder >

Wedstrijdzwemmen

Wedstrijdzwemmen is dé bekendste sport in het water. Wat hardlopen op het land is, is wedstrijdzwemmen in het water. En net als bij hardlopen heb je in het zwemmen ook verschillende disciplines. Zo is er natuurlijk het verschil tussen de slagen, maar ook het verschil tussen lange afstanden en kortere, de sprints.

In het wedstrijdzwemmen heb je 4 verschillende slagen: rugcrawl, borstcrawl, vlinderslag, schoolslag en tot slot is er ook nog een combinatie van deze slagen in de wisselslag. Al deze slagen variëren ook nog eens in afstanden. De jongste zwemmertjes zwemmen voornamelijk 25 of 50 meter (1 of 2 banen), terwijl de oudere (meer ervaren) zwemmers vaak 100 of 200 meter nummers zwemmen en soms afstanden tot zelfs 1500 meter.

De bekendste wedstrijdzwemmers van Nederland zijn Ranomi Kromowidjojo en Ferry Weertman, die heb je vast weleens op tv gezien. Maar wij hebben onze eigen Laura van Engelen die meerdere Nederlandse titels heeft binnenhaald in haar leeftijdscategorie en ook heeft deelgenomen aan Europese jeugdkampioenschappen.

Zwemcompetitie

Bij AquAmigos zwemmen we verschillende soorten wedstrijden. Allereerst is er de nationale zwemcompetitie, deze vier wedstrijden worden door de KNZB (Koninklijke Nederlandse Zwem Bond) georganiseerd. Deze wedstrijden zijn voor de vereniging belangrijk. Van elke leeftijdsgroep tellen in deze wedstrijden zwemmers mee in het totale resultaat voor de vereniging. Hoe harder wij als AquAmigos zwemmen, des te hoger komen we in de competitie. AquAmigos neemt deel aan D2-competitie.

Wedstrijden

Bij alle wedstrijden die wij zwemmen kun je persoonlijke records verbeteren of zelfs ‘limieten’ behalen. Dit zijn tijden die je minimaal moet zwemmen om voor Brabantse of Nederlandse kampioenschappen te worden ingeschreven. Via de persoonlijke records meten de trainers je vooruitgang in het zwemmen. Een ereplaats behalen in een wedstrijd is ook afhankelijk van je tegenstander, maar een nieuw persoonlijk record doe je helemaal zelf!! Niet iedereen wordt de beste van Brabant, of misschien zelfs wel van Nederland, maar een nieuw persoonlijk record is even knap en na elke wedstrijd sturen wij de uitslagen met de records aan onze zwemmers. Bij AquAmigos hebben wij professionele mensen aan het bad lopen, die talenten kunnen ontdekken en belangrijker, iedereen plezier geven in het wedstrijdzwemmen.

Wedstrijdkalender

In de maanden september tot en met april nemen wij deel aan verschillende wedstrijden. Bij die wedstrijden is een heel team van vrijwilligers actief, als tijdwaarnemer, wedstrijdbegeleider en andere helpers. Hiervoor wordt vooral een beroep gedaan op de ouders van onze zwemmertjes. De wedstrijdkalender wordt elk jaar aan het begin van het seizoen samengesteld.

Contact

Wilt u meer informatie, neem gerust contact op met de commissie hier via het contactformulier.